Voor vergroting:
klik als er een handje zichtbaar is
of open foto met rechtermuisknop in nieuw scherm
en manipuleer het formaat met Ctrl+ of Ctrl-
1 december 1954
Het Nederlands Studenten Strijkkwartet
MichaŽlskapel Domtoren
NSS thuis
'kamermuziek'
Ronald ('Ron') Beek (1e viool)
Els Hondius (2e en altviool)
Allert Muller (altviool) en
Joan Oey (cello) vormden al sinds de vroege jaren '50 het Nederlands Studenten Strijkkwartet, dat - gezien de gezichtsbepalende twee violisten - als een sub-gezelschap van het USKO werd beschouwd en op 1/12/1954 onder auspiciŽn van het USKO optrad. Het ensemble smeedde zijn samenwerking (in 1953 en '54) o.m. als  Ensemble in Residence tijdens achtdaagse overvaarten Rotterdam-New York van de Holland-Amerikalijn: gratis onderdak, voeding en overtocht in ruil voor enkele optredens, een mogelijkheid waarvan destijds vele studentenkamermuziekensembles gretig gebruik maakten.
Delen van het in Utrecht geboden programma gingen eerder in Leiden, de woonplaats van altist Muller. Aldaar moest de recensent, die amateurensembles enigszins argwanend pleegt tegemoet te treden, constateren dat zijn bezorgheid ongemotiveerd is omdat het niveau niet slechts "verdienstelijk"is maar "meer dan bevredigend" en nu en dan zelfs "ongedachte hoogte bereikt". (recensie).

NSS aan
        boord
NSS aan boord

NSS als
        tourist: het Witte Huis
NSS als tourist: het Witte Huis

strijkkwartet
als strijkkwartet
In Utrecht speelde het NSS op 1 december 1954 in de Michaelskapel van de Domtoren, met als solistische blazers Paula Bijvoet (fluit) en Koen van Slogteren (hobo), twee professionele instrumentalisten uit de stal van Hans Brandts Buys die vaker met het USKO optraden, als solist of als orkestversterking, zolang onder USKO-leden nog onvoldoende kwaliteit op deze instrumenten aanwezig was; dat zou aan het eind van de jaren '50 snel veranderen, waarna Brandts Buys terstond aan studenten de voorkeur gaf boven professionals, hoe ook getalenteerd en gemotiveerd. (recensie).
Rudi de Raad: ďIk herinner me dat initiatief. bijzonder was dat het voor de eerste keer was dat de Michaelskapel voor een dergelijk doel gebruikt mocht worden. Ik had contact gelegd met de heer Stoker, de beheerder van de Domtoren. Hij bleek bereid ook de vloerverwarming te laten werken zodat we toch niet met al te koude voeten het concert konden aanhoren. Ik herinner mij dat ik de firma Bloem, aan de Oude Gracht, gevraagd heb te sponsoren dwz de wijn te verzorgen. We hadden twee belangrijke gasten te weten de heer (Mr J.H.) Des Tombe (Secretaris v/d Universiteit) en mevrouw (Mr Marie Anne) Tellegen (enig vrouwelijk lid van het College van Curatoren en directeur van het Kabinet der Koningin) .Ē

fluitkwartet, met Paula Bijvoet
fluitkwartet, met Paula Bijvoet

hobokwartet, met Koen van Slogteren
hobokwartet, met Koen van Slogteren