Welkom op de website van Eduard van Hengel.Voor cantates e.d. kunt U nu beter naar mijn nieuwe site gaan:
https://www.eduardvanhengel.nl/werken?volgorde=catalogus

luistergidsen

Voor mijn Brabants Kamerkoor schreef ik onder meer de hiernaast vermelde, wat uitvoeriger luistergidsen voor grote vocale werken.
De pdf-bestanden kunnen worden afgedrukt tot boekjes op A5-formaat.
(Tussen haakjes: het benodigd aantal velletjes A4; het aantal pagina's A5 is vier keer zo groot.) Bij het printen kan deze instructie behulpzaam zijn.


         nieuwe vertalingen


"Je hoort 't pas als je 't door hebt."
(vrij naar J.C.)          
MONTEVERDI: Mariavespers (5)
SCH‹TZ: Musikalische Exequien (2)
BACH: Matthšus-Passion (8)

Johannes-Passion (6)

Markus-Passion (6)

Hohe Messe (10)

Magnificat (3)

Jesu, meine Freude (3)

Weihnachts-Oratorium (7)

Weihnachts-Oratorium, schema
HANDEL: Messiah (6)
BRAHMS: Deutsches Requiem (3)
STRAWINSKY: Symphonie de Psaumes (1)
DURUFL…: Alle koorwerken (1)

Hohe Messe - CS

Verspreid over deze site staat nogal wat over Bachs Hohe Messe.
Hier komen alle sporen samen.

Cantates

In 2004 begon ik op uitnodiging van het Barokensemble De Swaen maandelijks programmatoelichtingen te schrijven over de Bachcantates en ander vocaal werk dat De Swaen vanaf 2001 tien jaar lang uitvoerde in de Lutherse Kerk, Spui, Amsterdam; in enkelvoudige vocale bezetting, dus zoals Bach het ook deed. Allengs gebruikte ik ook andere uitvoeringen (waaraan ik meewerk, of niet) als aanleiding om over een cantate te schrijven en ten slotte schreef ik ook nog stukjes over cantates die in de praktijk (ongeveer) niemand ooit uitvoert zodat ik nu een volledig (digitaal) naslagwerk kan aanbieden. Maar klaar ben ik nooit want er valt nog veel aan te vullen en te verbeteren. Hier vind je een overzicht van al mijn teksten over cantates en dergelijke.
Verder beheer ik de Nederlandse Bachcantate-agenda.
Voor de basisgegevens over de 200 Bach-cantates raadpleeg je de Cantate-catalogus; voor wie zelf verder wil zoeken ontwierp ik de dynamische cantate-tabel.
Veel cantate-muziek blijkt via internet te beluisteren, via YouTube of als audio-bestand; ik geef daarvan een - ongetwijfeld onvolledig - overzicht.

Hans Brandts Buys en zijn cantateprojekt

Hans Brandts Buys dirigeerde tot 1959 het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) waarin ik zong en speelde. Hij was bovenal een pionier van de oude-muziekrenaissance die boeken schreef over Bach en als eerste in Nederland alle Bachcantates uitvoerde. Ik probeerde zijn cantateprojekt te reconstrueren. Ga door naar mijn "Hans Brandts Buys-portal".

musicologie
 
Mede op grond van ideeŽn van Kees van Houten schreef ik een artikel over het probleem met het Et incarnatus in Bachs Hohe Messe dat in 2004 pardoes werd geaccepteerd door The Journal of Musicological Research en dat ik sindsdien als mijn musicologie-brevet beschouw. Lees verder een Nederlandse samenvatting of het Engelse origineel (ong. 30 pagina's, honderd voetnoten, 42 bronnen en 18 illustraties en muziekvoorbeelden).

Muziek op YouTube

Onder het motto 'muziek is leuk maar er moet wel wat bij te zien zijn' (vrij naar Willem Kloos) bied ik een aantal links naar filmpjes (gek, leuk of imponerend) op YouTube, in de veronderstelling dat dat kanaal voor mijn meeste bezoekers onontdekt gebied is.

filosofie

En ten slotte vindt u hier nog enkele resultaten van mijn filosofische werk aan de Universiteit van Wageningen:
- Interdisciplinariteit, een lezing (zonder voetnoten) waarin een aantal van mijn wetenschapsfilosofische ideeŽn samenkwamen. Het stuk is in geprinte vorm ongeveer 9 pagina's lang;
- Duurzaamheid, een bondige, nederlandstalige samenvatting van mijn milieu-filosofische poging om het, ooit nieuwe en scherpe begrip 'duurzaamheid' te redden van de ondergang in een zee van vage goede bedoelingen. Een exercitie op het drielandenpunt tussen milieu, rechtvaardigheid en toekomstige generaties, en-passant bijdragend aan het normen-en-waarden-debat. Gepubliceerd in Filosofie en Praktijk 19(1998)3,113-127, geprint een pagina of 12;
- Duurzaamheid: rechtvaardig en meetbaar, lezing Kasteel Groeneveld, 10/10/1997;
- De natuur als uitgewoond huis, waarin ik mijn duurzaamheidsidee uiteenzet in diskussie met een antiek onsterfelijkheidsconcept;
- Mijn punt aardig samengevat in Socialisme & Democratie;
- Sustainability as Intergenerational Environmental Justice: een ongecorrigeerd en door mijn 'bekering' tot de musicologie onvoltooid gebleven resultaat van mijn laatste research-project.
- Why technology lends itself to criticism, uitgangspunten voor een technologiekritiek.
-   Ook nog op het internet te vinden "Is duurzaamheid meetbaar?" (1995) en "Op het spoor van technologiekritiek" (1991, maar lees s.v.p in de laatste zin "emphatisch" ipv "empathisch"!).
Commentaren, op vorm of inhoud zijn welkom:

Eduard van Hengel
Luybenstraat 9
5211 BR 's-Hertogenbosch
tel. 073-6.134.634
E-mail: eduardvh@xs4all.nl